3:6:9 Liver Rescue

Liver Rescue.jpg

I marts måned gennemførte jeg min første lever udrensningskur. Jeg valgte at gøre det, da jeg havde nogle tegn på lever ubalance.  Jeg var bla blevet mørk under øjnene og jeg kunne spise hele tiden – også selvom jeg var mæt og havde givet min krop den rette næring.

Et kig tilbage

Men der var også andre årsager til jeg tænkte min lever kunne have brug for en hjælpende hånd og de skulle findes i min fortid.

Som så mange andre unge her i landet, var jeg ikke tilbageholdende med alkohol. Jeg begyndte at drikke da jeg var 15 år, og selvom min krop tydeligt ikke kunne lide det (jeg blev meget hurtigt fuld, havde blackouts og fik det altid dårligt), gik der sport i at følge med de andre. Jeg ville ikke være udenfor.

Det blev hurtigt til fester hver weekend, mange weekender begge dage, og i gymnasiet også nogle gange midt på ugen.

Da jeg var 16 fik jeg mononukleose, så jeg er ikke i tvivl om, at jeg har EVB virussen i mig og den laver ballade.

Jeg var også ret optaget af mit ydre… det resulterede i en masse høj-protein kure, som skulle hjælpe mig med den ønskede kropsstørrelse. Jeg trænede som en gal og sov ikke nok.

Når jeg sidder og kigger tilbage har det været nogle rigtig hårde år for min lever, og selvom alkoholen for længst er et overstået kapitel (jeg stoppede helt med at drikke da jeg var 20 år) og jeg blev veganer for 6 år siden, så har den aldrig haft en chance for at få renset ud. Jeg har undladt at overbelaste den yderligere, men derfra, og så til at få en reel chance for en omgang hovedrengøring er der langt.

Så det skulle den have chancen for nu.

Min erfaring

Vi er alle forskellige, og derfor tror jeg også på man vil have forskellige oplevelser og opfattelser af kuren.

De første 3 dage havde jeg en fest. Jeg kunne rimelig meget selv vælge hvad jeg ville spise (indenfor retningslinjerne selvfølgelig) og det afveg ikke rigtig fra min almindelige kost.

Jeg følte mig ikke sulten, og det føltes godt at gøre noget godt for mig selv.

Dag 1:

20190411_110342.jpg

Dag 2:

20190411_110315.jpg

Dag 3:

20190411_110326.jpg

Så nåede jeg til dag 4 og hen på eftermiddagen mærkede jeg tydeligt, at jeg skulle følge en diæt meget nøje. Friheden til selv at vælge var forsvundet, og selvom jeg skulle spise til jeg var mæt, følt jeg mig ikke rigtig mæt. Eller nok snarere tilfredsstillet.

Smoothien man skal drikke om morgenen er super lækker, og helt klart en jeg vil lave også når jeg ikke er på udrensningskuren. Men hvis jeg skal blive mæt af smoothie alene, skal jeg op og drikke omkring halvanden liter (eller mere) og med de ingredienser der skal i, ville det simpelthen blive for dyrt. Skal du i gang med kuren, skal du være obs på, at der er nogle ting der er lidt svære at skaffe herhjemme, bla pitaya og papaya. Løsningen for mig blev pitaya i pulverform (jeg er ikke stødt på de pink herhjemme, kun dem med hvidt frugtkød) og da jeg slet ikke kunne opstøve papaya, måtte jeg undvære. Jeg kom ekstra banan eller mango i for fylde.

Frokosten og aftensmaden var jeg udfordret på, for der stod den på en stor salat med dampede asparges. Jeg elsker salat, men når den mest består af bladgrønt, agurk, tomat osv, så bliver det en lidt kedelig omgang, og de lækre asparges kunne ikke opveje det.

Dag 4-6 skulle man også udelukke al fedt, og jeg er vant til at spise lidt avokado eller nødder, så jeg kunne godt mærke jeg manglede det. Jeg fandt en løsning der virkede for mig. Jeg kombinerede de to opskrifter på salat der indgår i kuren og så rev jeg gulerod, kål og æble for at give en anden fylde. Det hjalp, men jeg så stadig frem til dag 7 hvor jeg måtte få kartofler til aftensmad.

Jeg var træt og uoplagt fra dag 4-6 og min hjerne kørte ikke i højeste gear.

Jeg har en lille dreng der ikke sover super om natten, så det kan selvfølgelig også have spillet ind, men jeg havde i hvert fald mindre overskud her og kunne mærke min krop brugte det krudt der var, på noget andet end den plejer.

En rigtig vigtig ting at huske når man begynder på dag 4-6 er at få nok vand. Det gjorde jeg ikke, hvilket resulterede i lettere forstoppelse, så husk endelig det hvis du giver dig i kast med kuren.

Min dag 4-6 så nogenlunde sådan ud:

Dag 4: (salaten var det samme til frokost og aftensmad)

20190411_110305.jpg

Dag 5: (Jeg spiste også salat til rosenkålen om aftenen)

20190411_110255.jpg

Dag 6:

20190411_110245.jpg

En ting der også gjorde en forskel her på dag 6 var, at jeg erstattede eftermiddags æblerne med æblesauce – det gav en anden mæthedsfornemmelse, da det ellers blev meget ”råt” hele dagen. Jeg har spist 100% RAW før, men det kunne kun lade sig gøre hvis jeg fik lidt fedt og så spiste jeg rigtig mange dadler. Fra dag 4 er formiddagssnack skåret væk og fra dag 7-9 er der ingen dadler om eftermiddagen.

Sidste del af rejsen

Så gik jeg ind i den sidste tredjedel af kuren og jeg glædede mig til aftensmaden og det at føle mig mæt. Dag 7 gik rigtig fint. Jeg fortsatte med æblesauce i stedet for æbler om eftermiddagen og huskede mere vand. Dag 8 skulle blot overstås og så glædede jeg mig til dag 9, som var en udelukkende juice dag. Ikke fordi jeg ikke regnede med at jeg også ville være sulten her, men det var sidste dag, jeg elsker juice og det er lidt noget andet at være sulten når man kun får flydende ”kost, end at føle sig sulten til trods for man faktisk spiser ret meget.

Dag 7 og 8 så sådan ud:

Dag 7:

20190411_110234.jpg

Dag 8:

20190411_110223.jpg

Spinatsuppen var overraskende lækker og smagfuld og jo, de VAR så gode som jeg havde drømt om de kartofler om aftenen på dag 7 ;-)

Men det sjove var, hvor tydeligt jeg kunne mærke forskellen på, når min krop fik ren rå kost, og så fik noget tilberedt. Den var helt bombet efter aftensmaden og jeg kunne spise langt mindre end jeg plejede.

Og så var det ellers sidste dag – ren juice.

Den blendede vandmelon var himmelsk og jeg elsker appelsinjuice, så jeg var faktisk ret flyvende det meste af dagen. Jeg var ikke så sulten som jeg havde troet og jeg drak langt mindre end jeg havde gjort klar til.

Om eftermiddagen på dag 9, gik jeg i gang med en emotionel forløsning, så resten af dagen gik nok lidt anderledes end hvad den ellers ville have gjort.

Jeg endte med at få den ondeste kvalme under sessionen og kaste op. Jeg tror ikke det havde noget med selve kuren at gøre, men min krop var i forvejen i gang med en heftig process, så det andet oveni var simpelthen for meget. Kvalmen blev hos mig, også i løbet af natten og jeg gik tidligt i seng og kunne ikke indtage mere den dag.  Næste gang fokuserer jeg 100% på leverudrensningen i løbet af kuren og lader alt andet vente, for virkelig at kunne mærke hvad der sker.

Dag 9:

20190411_110211.jpg

Jeg fik ikke lavet så mange af de meditationer osv, som Anthony beskriver i sin bog. Det er lidt svært med små børn, der ikke sover og står tidligt op, skal afsted i skole, børnehave osv, så hvis det også er en del af din hverdag vil jeg råde dig til, virkelig at sætte dig grundigt ind i alle delene af kuren og prøve at planlægge hvornår du kan få lagt de forskellige ting ind.

Det gode ved kuren

Det gode ved denne kur er, at den er ret overskuelig. Det er kun 9 dage (plus en til to efter hvor du laver en blid overgang til ”almindelig” kost). Der skal ikke alverdens kosttilskud og andre ting til, men vær obs på, at der er nogle ingredienser du ikke kan købe i almindelige supermarkeder (som pink pitaya pulver og hibiscus te). Det er en super god måde at få en masse nyttige grøntsager ind i din kost, og der er lækre opskrifter i bogen der gør det hele lettere. Mange af tingene vil du helt naturligt fortsætte med, og jeg kunne mærke en stor forskel i forhold til selleri-juicen hver morgen. Det er noget tid siden jeg har gjort det som en fast del af mine morgener. Det er også ret overskueligt at lave maden og kræver ikke mange timer i køkkenet eller underlige køkkenmaskiner. Det er et plus at man ikke skal investere i andet end selve råvarerne der skal bruges.

Det knap så gode

Jeg vil ikke være alt for negativ, for jeg synes faktisk det er en rigtig god kur. Men jeg tænker at den klart er lettest at foretage henover sommeren, hvor det er lettere at få fat i lækker moden frugt.

Jeg frøs også, hvilket jeg normalt aldrig gør, så hvis det er varmt udenfor er det måske lidt rarere. Der er ikke plads til så meget fleksibilitet efter dag 3, hvilket kan gøre det lidt udfordrende hvis du har travle dage, eller som mig har mini-mennesker rendende rundt hele tiden og kræver din opmærksomhed.

Det koster noget, det kan man ikke komme udenom. Al den frugt og grønt er ikke billig. Inkl pitaya pulver tror jeg at jeg endte med at bruge +1200 kr for 9 dages mad udelukkende til mig. Det er knap halvdelen af vores madbudget for en måned.

Men hvis du oplever udfordringer der er relateret til din lever, vil jeg klart anbefale dig at hoppe ud i det. Men sørg for at have støtte og melde ud til dem du er sammen med, hvad du har gang i, for du kan godt blive påvirket lidt humørmæssigt, og så er det meget rart ikke at skulle forsvare det.

God fornøjelse :-)

Vicki Gylling